Inhoud van Zin in Koken

  De hoofdactiviteit is koken, aangevuld met praktische opdrachten bijvoorbeeld over koken met een beperkt budget of gezond koken voor je gezin.

  De cursus is zeer flexibel inzetbaar. De locatie en de deelnemers bepalen met de cursusleider de accenten van de cursus.

  Image
  Image

  Opzet cursus

  Om Zin in Koken te organiseren, zijn verschillende mensen nodig.

  • Een cursusleider die de cursus leidt en voorbereidt, begeleidt met koken en de groep motiveert om gezonder te koken.
  • Een projectleider die de cursus opstart in de regio of organisatie waarbinnen hij/zij actief is. De cursusleider kan ook projectleider zijn.
  • Partners die helpen een netwerk met draagvlak te creëren en helpen bij de werving van groepen. Kijk voor meer informatie onder ‘cursusleiders’ en ‘organiseren’!

  Deelnemers beslissen mee

  Afhankelijk van de wensen van de groep bepaalt de cursusleider onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan lekker gezond koken, koken met producten uit een voedselpakket van de voedselbank, het afwegen van producten of lezen van recepten, goedkoop boodschappen doen, of het motiveren van kinderen iets nieuws te proeven. De cursus biedt handvaten voor koken en gezond eten en kan indirect ook helpen om gemakkelijker rond te komen. De cursus is dus breed inzetbaar zowel voor volwassenen met als zonder kinderen.

  • Lekker gezond koken
   Zin in Koken motiveert deelnemers om kleine stapjes richting gezondere eetgewoontes te zetten. Bijvoorbeeld door harde bakboter te vervangen door vloeibare bakboter of door groenten die overblijven te verwerken in een salade. De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn het uitgangspunt voor gezonde voeding.

  • Koken met producten uit een voedselbank pakket
   Producten in een pakket van de voedselbank zijn vaak hetzelfde en niet altijd makkelijk te combineren. In Zin in Koken leren deelnemers hoe ze dezelfde producten uit een pakket op verschillende manieren kunnen bereiden.

  • Afwegen van producten of lezen van recepten
   Alle materialen die gebruikt worden in deze cursus zijn geschreven in gemakkelijke taal. Recepten worden ondersteund met afbeeldingen. Op deze manier is de cursus toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven (laaggeletterden). Bovendien zijn ze ook geschikt voor ouders met kinderen.

  • Goedkoop boodschappen doen
   Bij ieder recept wordt prijsinformatie gegeven. Ook wordt aan de hand van tips besproken hoe deelnemers met weinig geld toch lekker en gezond kunnen eten.

  • Kinderen motiveren
   Veel kinderen vinden groente niet lekker of zijn gewend om veel te snoepen. Ouders vinden het vaak lastig om hun kind toch gezond te laten eten. In de cursus zijn tips opgenomen over gezonde opvoeding, het betrekken van kinderen bij de maaltijd en het proeven van onbekende ingrediënten. Kinderen kunnen ook meedoen aan Zin in Koken, of aansluiten bij het eten van de maaltijd.

  • Nieuw: offline of online
   Het is niet altijd mogelijk om met een groep op locatie te koken. Daarom is er nu ook een online variant van de Zin in Koken cursus. Deelnemers koken thuis hun eigen maaltijd, onder digitale begeleiding van de cursusleider.   

  Vragen?

  Bel ons tijdens kantooruren op:
  088 880 54 03
  Stel uw vragen buiten kantooruren per e-mail:


    
   
     
   
  © 2021 Maastricht University. All Rights Reserved. Leon Kolenburg

  Search